کشت بافت آلوورا
توسط : SHARAX تاریخ : 22 مرداد 1401, 15:46 دسته بندی : وبلاگ / مقالات آلووراکشت بافت آلوورا یکی از بهترین و به صرف ترین روش های کشت گیاه آلوورا می باشد، کاشت گیاه آلوئه ورا به دلیل خواص دارویی، زیبایی و درمانی که دارد مورد توجه کشور های زیادی از جمله ایران قرار گرفته است، درست است که گیاه آلوورا یک گیاه تزئینی می باشد اما خواص معجزه گر این گیاه باعث شده است که گلخانه های زیادی به شروع به کاشت گیاه آلوورا کنند و کاشت این گیاه به یکی از پر درآمدترین شغل ها تبدیل شده باشد، آلوئه ورا جزو گیاهان گرمسیری می باشد و معولا در شرایط دمایی مناسب رشد بسیار خوبی دارد، در نواحی مختلف کشور ایران نیز مخصوصا نواحی گرمسیری مانند هرمزگان، بندرعباس و ... این گیاه در مزرعه های کاشته می شود، اما در سایر نواحی کشور نیز در گلخانه ها به کشت و تکثیر این گیاه می پردارند، گیاه آلوورا به روش های مختلفی مانند قلمه، پیوند، بذر، پاجوش و کشت بافت در گلخانه ها کاشته می شود، که هر کدام از این روش های کاشت آلوئه ورا دارای ویژگی ها و مزایای مختلفی هستند، اما معمولا بهترین و مناسب ترین روش کشت و تولید گیاه آلوورا، مخصوصا گیاهی که پس از تولید در صنایع مهم دارویی و درمانی استفاده می شوند، کشت بافت آلوورا می باشد.
معمولا روش های دیگر تکثیر رویشی گیاه آلوورا پتانسیل کافی برای تامین نیاز های صنایع مهم را ندارد و به همین دلیل معمولا برخی از گلخانه های حرفه ای و مهم که این به وسیله کاشت آلوورا مواد اولیه صنایع دارویی، درمانی و پزشکی را تامین می کنند، معلولا ار روش کشت آزمایشگاهی و یا همان کشت بافت آلوورا استفاده می کنند، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با روش کشت بافت آلوئه ورا، خواص درمانی آلوئه ورا در روش کشت بافت و فواید این روش بیشتر آشنا شوید.
کشت بافت گیاهی چیست و چگونه انجام می شود
کشت بافت گیاهی برای اولین بار در سال 1902 توسط نظریه ای از هابرلنت از آکادمی علوم آلمان می باشد و با نام های دیگری مانند کشت درون شیشه (Invitro)، کشت آزمایشگاهی و کشت استریل نیز شناخته می شود.
کشت بافت گیاهی به معنی کشت آزمایشگاهی گیاهان مختلف، دانهها و قطعات مختلف گیاهانمانند (سلولهای منفرد، پروتوپلاستها، ارگانها، جنینها، بافتها،) می باشدو این روش کشت همواره در محیط کشت مغذی تحت شرایطی بدون آلودگی های محیطی و میکروبی انجام میشود.
به طور کل می توان گفت کشت بافت گیاهی مجموعهای از تکنیکهای مورد استفاده برای حفظ یا رشد سلولهای گیاه، بافتها یا ارگانهای گیاهی در شرایط استریل و در محیط کشت مغذی با ترکیبات مغذی و خاص می باشد، کشت بافت گیاه بهترین روش برای تولید کپی های گیاه با روشی به نام میکروتکثیر می باشد، معمولا کشت بافت گیاهی به این معنی می باشد که سلول های گیاهی بسیاری با گذراندن فرآیند بس توانایی، توانایی باززایی به کل گیاه را دارد.
گیاه اصلی که نمونه اولیه از آن گیاه گرفته می شود، به گیاه مادر معروف است و قسمتی از گیاه که برای کشت از گیاه اصلی ( گیاه مادر ) جدا می شود، ریزنمونه نام دارد، این ریز نمونه ها را می توان از بخش های مختلف گیاه مانند برگ ها، ساقه ها، گل ها، جوانه ها، ریشه ها، سلول های منفرد متمایز نشده و ... تهیه کرد.
سلولهای منفرد بدون دیوارههای سلولیکه همان پروتوپلاستها نام دارند، قطعات برگ، ساقهها یا ریشهها را معمولا برای احیای و تولید گیاه جدید در روش کشت بافت با کمک مواد مغذی و هورمونهای مورد نیاز به کار می برند.
روش کشت بافت گیاه آلوورا
گیاه هزار درمان آلوئه ورا که معمولا به نام صبر زرد نیز در بینمردم شناخته شده است یکی از مهم ترین و بهترین ترکیبات در تولیدات دارویی و زیبایی می باشد، که طی چندین سال گذشته کشت و تولید آن در بین کشورهای مختلف جهان از جمله ایران بسیار رونق گرفته است، دانش فنی تکثیر کشت بافت گیاه آلوورا یکی از مهم ترین اکتشافات در زمین کشت و تولید آلوئه ورا می باشد که کشور های معدودی توانسته اند به این علم دستیابی پیدا کنند، که خوشبختانه کشور ایران نیز با تلاش فراوان دانشمندان و پژوهشگران توانسته است این علم را به دست آورد، در این روش با به دست آوردن سلول های بنیادی گیاه، یک گیاه کامل را تولید می کند که از مهم ترین مزایای روش کشت بافت آلوئه ورا، افزایش سرعت تکثیر گیاه آلوورا می باشد.
چندین روش مختلف در بین سال های 2004 تا 2007 برای کشت بافت گیاه آلوورا توسط دانشمندان ارائه شده است که توانسته اند با استفاده از فرمول های مختلف تنظیم کننده رشد گیاهی در شرایط آزمایشگاهی به نتایج مختلفی دست یابند، در روش کشت آلوورا نیاز های هورمونی برای تمایز آزمایشگاهی در ژنوتیپ های مختلف با یکدیگر کاملا متفاوت می باشد.
می توان گفت هدف از تکثیر آلوئه ورا به روش کشت بافت و یا همان تکثیر آزمایشگاهی ایجاد یک روش سریع، کم هزینه، کارآمد و آسان می باشد، بنابراین دانشمندان توانسته اند که ترکیب جدیدی از تنظیم کننده ها را به کمک ریز نمونه ها و شاخه ها برای تکثیر سریع تر و کارآمد گیاه هزار درمان آلوورا پیدا کنند.
مراحل کشت بافت گیاه آلووا
همانطور که در ابتدا گفته شد، آلوررای کاشته شد به روش های پاجوش، قلمه، بذر و ... پتانسیل کافی برای استفاده در صنایع مهم دارویی، پزشکی، درمانی، زیبایی و ... را ندارند و به همین دلیل با استفاده از روش کشت بافت و یا همان تکثیر آزمایشگاهی در آزمایشگاه ها با ایجاد برخی تغییرات و افزایش استقامت و کیفیت ژل و برگ گیاه به روش های ژنتیکی و ایجاد برخی تغییرات بر روی دی ان ای گیاه آلوئه ورا یک گیاه مناسب برای استفاده در صنایع مختلف تولید می شود که پس از طی کردن مراحل اولیه در آزمایشگاه ها به گلخانه ها و یا مزرعه های کشت آلوورا منتقل می شود و به صورت انبوه کشت می شوند.
در ابتدا از ساقه، برگ، ریشه و .... یک ریز نمونه برای تکثیر گیاه تهیه می شود، سپس قسمت های اضافی و برگ های اضافی از ریز نمونه حذف می شوند تا به اندازه دلخواه مناسب و استادارد برسد، نوک ساقه و جوانه های کمکی تهیه شده به مدت بیست دقیقه زیر آب جاری شسته می شود و به کمک موادشوینده و 4 الی 5 قطره توئین مخصوص این ریز نمونه را در دستگاه مخصوص تکان می دهند تا به حالت درمان برسد.
در ادامه ریز نمونه را 3 تا 4 بار با استفاده از قطره استریل و آب مقطر شست وش و می دهند تا مواد شوینده از ریزنمونه پاک شود، مجددا ریز نمونه را با قطره Naocl2%به مدت 20 دقیقه در دستگاه با موج ثابت استریل می کنند، پس از استریل شدن ریزنمونه محیطmsرا برای کاشت بافت آماده می کنند و سپس ریزنمونه ها روی شیشه و در محیط ms به همراه هورمون های تنظیم کننده رشد گیاه کشت داده می شوند، با حفظ دمای مناسب و شرایط مناسب شاخه های باززایی شده به روش بافت کشت آماده می شوند و سپس برای افزایش این گیاه در محیط های تازه کاشته می شوند.
نمونه باززایی شده از نظر طول ساقه، طول ریشه، تعداد اندام هوایی، طول شاخه، قطر برگ و ... بررسی و آزمایش می شود و در صورت تایید ریشه ی گیاه در آب لوله کشی شسته می شود و سپس در خاک حاوی کمپوست و ماست که به نسبت مناسب ترکیب شده اند، کاشته می شوند.
معمولا ریزنمونه های کاشته شده پس از گذشت یک هفته، شروع به رشد و سبز شدن می کنند و خوشه های آلوورا شکل می گیرد، معمولا پس از گذشت 28 روزپس از کشت ریزنمونه ها شاخه های جدید تشکیل می شوند و به صورت جداگانه از ریزنمونه های شروع به رشد می کنند و به به همین ترتیب یک مزرعه و گلخانه آلوورا به روش کشت بافت آلوورا را ایجاد می کنید.
مزایای بافت کشت گیاه آلوورا
- تکثیر سریع
- گزینش گیاه با خصوصیت های خاص
- کنترل شرایط فیزیکی محیط کشت و رشد
- حفظ ژرم پلاسم گیاه
- افزایش خاصیت ژل گیاه آلوئه ورا
- حفظ گیاه مادر در شرایط مطلوب
- تولید دائمی گیاه در تمام فصول سال
- افزایش چشمگیر سرعت و حجم تولید
- تولید گیاه، عاری از هرگونه ویروس و باکتری
- کاهش نیاز به بذر
- رونق تولید و افزایش بهره وری اقتصادی
- کاهش استفاده از سموم و آفت کش ها و کمک به حفظ محیط زیست
- کمک به توسعه صادرات و افزایش راندمان صادرات کشور